FORSIDE FORSIDE




Kart




Vis større kart 
Utrøst
Dette sagnomsuste landet skulle angivelig ha ligget i Norskehavet. For å finne Utrøst skal man følge skarvene når de flyr ut fra Røst ov vestover ut i Norskehavet.







Vis større kart 
Trenyken
En av Europas største fuglefjell. Her hekker bl a Nordens papegøye, Lundefugelen.

For å komme til Trenyken må du først ta fly eller båt ut til Røst. Spør på overnattingsstedet etter båtturer som går ut mot Trenyken. Det er ikke tillat å gå iland på øya uten følge med fastboende. Det er og et visst forbud mot å ta seg inn i hula Helvete som ligger 50 m opp i den midterste fjelltoppen som heter Steigen. Toppen mot sør heter Spjuten og den mot vest Breidnyken.




Vis større kart 
Sanden - Repphellaren
For å komme til Værøy med bil må du ta ferge fra Moskenes eller Bodø. Det går daglig helikopteravganger mellom Værøy og Bodø. Her er det og bare å forhøre seg på overnattingsstedene om det går båtturer forbi hula i Repphellaren.

Det er forbudt å gå inn i hula. Det skal heller ikke være så helt ufarlig å bevege seg inn i den på grunn av oksygenmangel i hula.


 



Vis større kart 
Kollhellaren
eller Refsvikhula som den og blir kalt ligger på vestsiden av Lofotodden.
Om sommerern arrangeres det faste turer til hula sammens med lokal guide.

Det er ikke lov å ferdes i hula på egen hand.




Vis større kart 
Simon Krane hulen ved Storvågan utenfor Kabelvåg.
Stedet ligger rett bak den økologiske hagen, noen meter nordover og opp igjennom granskogen mot toppen av fjellhaugen.
Ca. 10 minutters spasertur fra hovedveien.

Tilbake til Arkeologisiden


Tilbake til gudene på Trenyken, Simon Krane hula




Vis større kart 
Svolværgeita
Turstien opp til Svolværgeita er kjent av alle i hele byen så det er bare å spørre seg fram. En liten hjelp på veien kan være kartet til venstre som viser Øvreværet der kirkegården ligger og stien til geita begynner. Gå til østenden av gjerdet til kirkegården som går langs E 10 og sving nordover langs gjerdet i retning mot fjellet. Stien er lett synlig.

Det er og en sti som går fra Blåtindveien som ikke er så bratt som den andre stien.





Vis større kart 
Olstind
Fra Hamnøya ser du dette spesielle fjellet der det stiger opp av Reinefjorden. Hamnøya med Olstind i bakgrunn er antagelig Norges mest fotograferte motiv.




Vis større kart 
Sværsvika
For å komme til Sværsvika må du parkere bilen på Skreda. Avkjørsel på venstre side, rett før Nappstraum tunellen når du kommer aust fra. Fra parkeringsplassen er det ca. 15 til 20 minutters spasertur på god tursti frem til vika.




Vis større kart 
Storbåthellaren
Hellar i Nappstraumen som mennesker for over 6000 år siden brukte som overnattingssted under det som vi i dag kaller Lofotfiske.

Hellaren er lettest tilgjengelig med båt, men det går tursti dit fra Napp. Spør lokalbefolkningen.

LOFOTEN EXPLORER kjører med sine store Rib båter til Storbåthellaren på forespørsel.




Vis større kart 
Kolvika
Vika ligger på Offersøya. Ta av fra E10 mot nord rett etter at du er kommet til Offersøya, dersom du kommer fra Leknes. Etter et lite stykke kommer du til et vann. Stien til vika går på nordsiden av vannet.

 



Vis større kart 
Einangen
Graven ligger mellom Ramsvika og Sennesvika på Vestvågøy og er lett tilgjengelig der den ligger bare noen minutters gange fra parkeringsplass på toppen fjellet. Fra parkeringsplassen ser en stien som går på sørsiden av veien.




Vis større kart 
Båtnaust på Holsneset
Til Holsneset tar en av riksvei 19 i Leknes og kjører østover langs vei 815 til Fygle. I Fygle tar en av sydover mot Mortsund og Ure. Før Fygle skole tar man av vestover på Holsøyveien, som blir smalere og dårligere. Etter et par kilometer kommer man til et fiskebruk nede ved Leknesbukta, og derfra fortsetter man til fots på en sti sørover langs stranden. Ytterst på neset ligger den store nausttuften.






Vis større kart 
Punktsirkeler




Vis større kart 
Høvdinghuset på Borg




Vis større kart 
Stjerneformet tun på Gimsøy Saupstadmyra
Et "stjerneformet tun" ligger på en rygning som kalles Raet ca. 3 km sørvest for "Reka". Raet består av rullestein og grus og avgrenses mot vest og syd av myr.

I jernalderen må her ha vært en stor grunn poll med en smal innseiling fra havet, en glimrende og godt beskyttet havn. Anlegget bestod av 7 hus som danner en hestesko som åpner seg mot myren.

I motsetning til de andre slike anlegg, ligger det ikke på flat mark, men på hellende terreng i strandvollens nordskråning. Dateringen er usikker, etter som der ikke er gjort noen funn, men anlegget kan være fra folkevandringstid (400 - 600 e.Kr.). Tuftene er 5 - 7 m lange og 3 m brede innvendig og hele området er 32 x 20 m stort. Kilde:
www.arild-hauge.com


Se andre KART/BELIGGENHETER



Toppen


Copyright © BKH